Geriatrzy uważają, że na starość trzeba mieć apetyt. I w przenośni, i dosłownie.
Musimy nie tylko więcej jeść, lepiej się odżywiać, ale przede wszystkim jeść różnorodne pokarmy. I nie bójmy się przytyć.
Nowe badania dowodzą, że lekka nadwaga jest wskazana dla człowieka w słusznym wieku. Przede wszystkim nadwaga zmniejsza ryzyko Alzheimera – twierdzą naukowcy brytyjscy w „The Lancest”. Nie chcesz mieć demencji, miej trochę ciała. Brytyjczycy dowodzą, że to chudość sprzyja procesom otępiennym. Prawdopodobnie chodzi o posiadanie witaminy D i E, których więcej mają osoby przy kości. Badania trwają dalej. Nigdy jednak nie wolno dopuścić do otyłości, to chyba zrozumiałe.
Człowiek w sile wieku musi sam zrozumieć, że powinien zapomnieć o ograniczeniach, których słuchał, gdy był młodszy: czyli nie jeść tłuszczów, soli, jajek i dbać o prawidłowy cholesterol. Gdy jesteś starszy, te ograniczenia nie mają zastosowania. Musisz myśleć, czyli uważać na ilość i jakość tłuszczu.
Geriatrzy piszą: „to mit, że starsi ludzie powinni unikać jajek czy soli”. Jajka zawierają tyle składników, że są niezbędne w zbilansowanej diecie. Zalecane jest nawet w niedożywieniu dwa białka i jedno żółtko na dzień. Solić także trzeba, ponieważ lepiej smakuje, a w starszym wieku zmysły są osłabione. Trzeba także dodawać wiele ziół. Najlepiej zielonych. I pamiętać o uzupełnianiu białka. Zdrowiej posmarować chleb masłem niż margaryną. Jeść dużo błonnika, czyli warzyw i owoców. o różnych kolorach. Nie dajmy się nabierać na modne suplementy.
Prof. B. Bień : „Powinniśmy się bronić przed tym, by nie doszło do sarkopenii, czyli nagłego spadku masy mięśniowej”. Po 65 r. życia zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok. 2 tys. kcal na dzień. Pamiętaj, że dwie łyżki mleka skondensowanego to 8 g białka, jajko to 3 g. Jedna łyżka masła to 90 kalorii. Warto dostarczyć ciału więcej energii .
I pamiętaj, aby:
A – Zupy jeść do wyboru z: chlebem, odrobiną śmietany, masła, mleka skondensowanego, jajkiem czy szynką.
B – Warzywa łączyć (do wyboru) z: masłem, oliwą, tuńczykiem, jajkiem, kurczakiem, indykiem, jogurtem.
C – Ziemniaki, ryż, makaron podawać z: mlekiem w proszku, żółtym serem, masłem, czy śmietaną.
D – Desery, przekąski uzupełniać: miodem, masłem orzechowym, bakaliami, czekoladą, bananami, orzechami.
E – Napoje: mleko skondensowane, kakao, kogel – mogel, soki, wodę, herbatę, kompot.
F – Wszystkie rodzaje mięsa, morskie ryby , często jadamy śledzie.
Pamiętajmy, że wchłanianie substancji pokarmowych jest gorsze, więc posiłki powinny być mniejsze, ale częstsze. Najmniej 5 razy dziennie. Jedzmy wolno, należy długo żuć każdy kęs, by był dobrze rozdrobniony. Do tego wypijajmy ok. dwóch litrów płynu.
Dr J. Derejczyk uważa, że nie należy obawiać się lekko podwyższonego cholesterolu, gdyż wykazano, że jest pozytywnie skorelowany z podeszłym wiekiem!
Moi Drodzy Seniorzy, miejmy apetyt na starość. Delektujmy się posiłkiem i nie przejmujmy się niczym. Taką dietę to my możemy stosować. A młodzi niech nam zazdroszczą, bo przecież oni muszą tylko dziobać potrawy bez grama tłuszczyku, bez masła, śmietany. A my fałdkę mieć możemy bez uszczerbku na zdrowiu.
SMACZNEGO!