Utrzyj miękkie masło i dodaj dowolnie wybrane składniki: rozgnieciony czosnek, posiekane płatki nasturcji, pokrojone drobno zioła: szałwię, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, bazylię, oregano, szczypiorek, szpinak, rukolę. Ziółka można dowolnie komponować. Ja dodaję jeszcze posiekany kurdybanek, który dawniej był traktowany jako liście sałaty, gdy sałat latem i jesienią w sklepach nie było, a rośnie wszędzie, samemu można nazbierać. Zimą można zasiać na wacie rzeżuchę, pokroić, dodać do niej przeciśnięty czosnek, smakuje wybornie. Masło czosnkowo-szałwiowe położone na kopytkach lub kluskach śląskich nadaje nowy smak potrawie. Pietruszkowo- szczypiorkowe idealne jest do jajecznicy. Smakowe masło kładziemy na śniadaniową lub aluminiową folię posmarowaną masłem lub oliwą i zawijamy jak cukierek. Trzymamy w lodówce. Zioła i ziółka to samo zdrowie.
Smacznego!