Chłodno? Cóż, jesienna pora, więc czasem może lać, wiać, siąpić, a podmuchy wietrzyska potrafią przewiać do samego szpiku kości. Kiedy zmarzłeś, warto wymoczyć nogi w ciepłej wodzie i wypić coś rozgrzewającego, a zobaczysz, jak twoja śledziona będzie zadowolona, a jak nie śledziona, to każdy inny narząd.
Klasyczna czekolada
Przygotować 2 gorzkie czekolady 65- 70% kakao, pół litra mleka, 200 ml śmietanki kremówki, laskę cynamonu, laskę wanilii (ew. cukier wanilinowy). Mleko ze śmietanką zagrzać z przyprawami, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnek , dodać połamaną czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia, odstawić na pół godziny. Podawać zbitą śmietaną posypaną wiórkami czekoladowymi.
Herbatka na przeziębienie
Zagotować plastry pomarańczy z wbitymi goździkami, cynamonem, jabłkiem, paroma listkami mięty, melisy i odstawić. Dodać wg uznania plasterki imbiru i 1- 2 łyżeczki miodu.
Ciepłe dania
Na śniadanie pankejki (z proszkiem do pieczenia) lub naleśniki (bez proszku) z syropem klonowym, dżemami, powidłami, serem, czy sosami owocowymi.
Na obiad przepyszna kartoflanka: pokroić drobno ziemniaki, pory, seler naciowy, cebulkę czerwoną, czosnek, zetrzeć marchewkę, pietruszkę, dorzucić grzybki (świeże kurki lub namoczone suszone borowiki), podsmażyć na maśle z oliwą, posypać ziołami prowansalskimi, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele, sól, pieprz, ostrą paprykę, gotować do miękkości. Podać z kleksem śmietany, posypać siekaną pietruszką z lubczykiem.
Smacznego!