Ogórki po indyjsku
Zagotować zalewę z 1litra wody, 100g soli, 4 łyżkami cukru, 2 łyżkami musztardy, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką kurkumy, 1 łyżeczką gorczycy i pieprzu, 400 ml octu. Odstawić. Do gorącej zalewy wrzucić 3 kg ogórków pokrojonych w paski lub słupki. Odstawić na 6 godzin. Włożyć do słoików, pasteryzować 5 minut.
Ogórki gyros
2,5 kg ogórków pokroić w paski, 3 kolorowe papryki, 3 cebule w piórka, zalać zagotowaną zalewą: 300 ml wody, 350 g cukru, 30g soli, 250 ml octu jabłkowego, 30 g przyprawy do gyrosa. Odstawić na 12 godzin. Wkładać do słoików, pasteryzować 10 – 12 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *