Zdrowa kasza z prosa
Proso jest przyjazne środowisku, gdyż potrzebuje mniej wody do wzrostu, a kasza jaglana powstaje z prosa, więc nie ma glutenu, nie uczula. Niegdyś pożywienie biedaków, dziś króluje na stołach w wytrawnych restauracjach (np. sieć restauracji Dobra Kasza Nasza w różnych miastach). Kasza jaglana ma bardzo wysoką wartość odżywczą i jest bardzo dobrym źródłem energii, węglowodanów, błonnika (skrobia), tłuszczów, białka (8–19%), przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych takich, jak: żelazo, cynk. Kasza jaglana jest również znaczącym źródłem witamin z grupy B: ryboflawina, tiamina i niacyna. Wysoka zawartość błonnika w prosie pomaga spowolnić wchłanianie glukozy do krwioobiegu, utrzymując w ten sposób poziom glukozy we krwi pod kontrolą. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę.
Kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem białka
Zawartość białka wynosi 11,6 g/100 g. Jest to więcej niż w ryżu, sorgo i większości innych kasz. Ponadto proso perłowe ma wysoką jakość białka, ponieważ ma lepszy profil aminokwasowy, dlatego weganie i wegetarianie często gotują ją, aby zaspokoić zapotrzebowanie na białko, które w dodatku lepiej jest trawione niż inne kasze.
Pomaga w leczeniu chorób serca
Proso jest bogate w zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto tłuszcz z prosa perłowego jest lekkostrawny w porównaniu z innymi zbożami. Rozpuszczalny błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegając w ten sposób miażdżycy tętnic, która ostatecznie prowadzi do chorób serca. Zawiera aż 74% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które uważane są za najlepsze dla zdrowia. Jest również bogaty w magnez, który pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.
5. Pomaga w profilaktyce i leczeniu anemii
Proso jest dobrym źródłem żelaza, zawiera 8 mg/100 g . Ponieważ jest niedrogie, każdy może korzystać z jego dobrodziejstwa, szczególnie zalecane przeciw anemii. Po zmieleniu powstaje mąka, którą można stosować w przygotowaniu rozmaitych potraw bezglutenowych.
6. Może być stosowany jako substytut pszenicy
Proso nie uczula i nie zawiera glutenu. Zawiera kilka przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, antocyjany, fityniany, garbniki i fitosterole. Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Kasza jaglana jest doskonałym środkiem detoksykującym, poprawia funkcje nerek i wątroby poprzez wydalanie toksyn z organizmu.
Pomaga w zapobieganiu zaparciom
Kasza zawiera również nierozpuszczalny błonnik, który z kolei zapobiega zaparciom, a także pomaga złagodzić zaparcia u osób cierpiących na tę przypadłość, bowiem z wiekiem jelita stają się bardziej leniwe, więc trzeba im pomagać różnymi sposobami.
Ma właściwości obniżające ciśnienie krwi
Znaczna zawartość potasu w prosie sprawia, że jest ono dobrym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, więc pomaga obniżyć ciśnienie. Ponieważ zawierają fityniany, więc powinniśmy namoczyć ją przed gotowaniem.
SMACZNEGO!