Najstarsza, wytwarzana z prosa, najzdrowsza, z właściwościami antywirusowymi zwana jagłami, krupami, królową, kasza jaglana. Lekkostrawna, nie uczula, zapobiega odwapnianiu kości, a po operacjach dla ludzi starszych gotuje się z niej kleik.
Można ją gotować na trzy sposoby:
1 – jako sypką – szklankę kaszy sypiemy na suchą patelnię i prażymy 6 minut, często mieszamy, potem zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody, 15 – 18 minut gotujemy i pozostawiamy pod przykryciem 10 minut do wchłonięcia wody.
2 – jako kleistą – szklankę wypłukanej kaszy wymieszać z odrobiną wody lub mleka, zalewamy 3,5 szklankami wrzącej wody. Gotujemy ok. 40 minut.
3 – jako kremową – miksujemy blenderem szklankę kaszy, przesypujemy do garnka i zalewamy 5 szklankami mleka. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 30 minut.
Z czym podajemy? Z mięsem, z warzywami, z owocami, z serem, jajkiem, zupami. Pyszne są również kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem łyżki tartej bułki, sera żółtego, 2 jajek, posiekanego szczypiorku, koperku, sól, pieprz i smażone na klarowanym maśle.
Smacznego!