Pasztet z cukinii
200 – 300 g cukinii zetrzeć, posolić, odcisnąć. Dodać 2 starte marchewki, cebulkę, czosnek, 4 jajka, 1/2 szklanki manny, 1/2 szklanki bułki, 1/2 szkl. posiekanej pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką. Piec w keksówce godzinę.
Cukinia pieczona
Cukinie przeciąć wzdłuż, wybrać gniazda nasienne, oprószyć, solą, pieprzem, ostrą lub słodką papryką. nadziać ulubionym nadzieniem, np.pieczarkami z cebulą, mielonym mięsem, pomidorkami z czosnkiem. Posypać serem żółtym, zapiec.
Zapiekanka
Cukinię pokroić w plasterki, posolić. Na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem włożyć pokrojone w plastry ziemniaki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, na to dymkę, 2 starte marchewki, 4 pieczarki w plastry, sól, pieprz, doprawioną oregano, tymiankiem, solą cukinię. Zalać 4 jajkami z oliwą, można odrobinę śmietanki, posypać żółtym serem. Zapiec w 170 st. ok. godzinę.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *