Nie zawsze jesteśmy zdrowi. Jeśli masz zdiagnozowaną chorobę, to bierzesz leki, ale warto także wiedzieć, że leczenie należy  wspomóc właściwą dietą.  Niezdrowym jedzeniem można sobie zaszkodzić, wiadomo, ale i tym zdrowiutkim również, o tym trzeba nie tylko wiedzieć, ale także mieć świadomość, jakich potraw i w jakiej chorobie należy unikać.

JELITA

Jeśli  masz chore lub leniwe jelita, musisz unikać surowych warzyw i owoców, ziaren,  zdrowego chleba na zakwasie, kapusty, kalafiora, soczewicy, grzybów, cebuli, serów pleśniowych, czekolady,  chleba  z ziarnami, które powodują  wzdęcia, boleści i dyskomfort w brzuchu.

Zalecane: białe pieczywo, gotowane warzywa, jogurty, wędliny drobiowe, pieczone jabłka, serek granulowany, drób, chude ryby, herbatki ziołowe.

Jadłospis:

1 śniad. – pieczywo orkiszowe, wędliny drobiowe, pomidor bez skórki.

2 śniad. Pieczone jabłko, jogurt

obiad – duszone udko, pieczona cukinia, ziemniaki, zupa jarzynowa.

podw. – serek granulowany, wafle ryżowe.

kolacja  – kasza jaglana z marchewką

CUKRZYCA

Gdy chorujesz na cukrzycę, trzeba jeść pięć posiłków dziennie, unikać  m.in. wyrobów cukierniczych, serów żółtych, pleśniowych, mięs w panierce, smażonych owoców morza, majonezów, kremów, bananów, winogron, alkoholu.

Zalecane produkty: pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, warzywa surowe i owoce o niskim indeksie glikemicznym, dlatego unikamy ziemniaków, białego ryżu,  jemy mięso drobiowe, królicze, cielęce, ryby pieczone i gotowane, nasiona strączkowe,  napoje niskosłodzone.

Jadłospis

1 śniad. – razowe pieczywo z jajkiem, sałatą i ogórkiem kiszonym.

2 śniad. – jogurt, orzechy włoskie.

obiad – kasza gryczana, pieczony indyk, surówka z kapusty kiszonej lub pekińskiej.

podw. Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorem.

kolacja – ryż brązowy z surówką z warzyw.

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

W nadciśnieniu tętniczym trzeba ograniczyć ilość kalorii, spożycie soli, alkoholu i nie przesadzać z białkiem. Sól kuchenną  należy zastąpić przyprawami, jak: czosnek, majeranek, bazylia, pietruszka, oregano.

Co jeść?  Przede wszystkim potrawy gotowane, duszone, drób, otręby, warzywa i owoce najlepiej surowe, orzechy, rośliny strączkowe.

Jadłospis

1 śniad. – płatki owsiane z tartym jabłkiem i pestkami dyni.

2 śniad. – jogurt z owocami leśnymi.

obiad – pomidorowa, ryż brązowy, filet z łososia,  blanszowane brokuły.

podw. – maślanka,  orzechy.

kolacja – pieczywo wieloziarniste, pasta z ciecierzycy, papryka.

RZS

Kiedy bolą cię stawy, ręce, kolana należy ograniczyć spożycie produktów mlecznych, mięsa, kwasów tłuszczowych, cukru, słodyczy, ciastek.

Jedz dużo kwasów omega – 3, czyli ryby morskie, siemię lniane, wodorosty, orzechy, owoce i warzywa aż dziewięć razy dziennie, natka, wiśnie, czereśnie, oliwa, oleje, rośliny strączkowe, imbir.

Jadłospis

1 śniad. –  pełnoziarniste pieczywo, śledź, pieczywo , natka pietruszki.

2 śniad. – wiśnie lub czereśnie.

obiad – ryba morska pieczona lub duszona, brokuły, nasiona strączkowe.

podw. – marchewka z oliwą.

kolacja – brukselka , herbata z imbirem.

 

CHOLESTEROL

Aby obniżyć LDL, zły cholesterol, trzeba bardzo ograniczyć tłuszcz, czyli masło, śmietanę, tłuste mięso, sery, margaryny, oleje palmowe, kokosowe, podroby, cukier, słodycze.

Najlepiej jeść   ryby morskie, do  smarowania chleba używać serka, oliwę, błonnik, warzywa, czosnek,  pełnoziarniste produkty, chude mięso drobiowe, cielęcinę, fermentowane  produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Jadłospis

1 śniad. – jajo na miękko, pieczywo pełnoziarniste, sałata

2 śniad. – jogurt z suszonymi lub świeżymi owocami.

obiad – białe mięso,  kasza, warzywa.

podw.- owoce jagodowe.

kolacja – chude wędliny drobiowe

 

TARCZYCA

W chorobach tarczycy unikać należy produktów przetworzonych, brokułów, kapusty, soi, surowych warzyw, roślin strączkowych, rzodkiewek, chrzanu.

W  Hashimoto  jedz: ryby morskie, siemię lniane, orzechy, wit. D3, selen, kiszonki, jajka, żywność ekologiczną, otręby, płatki,

Przy niedoczynności tarczycy:  unikaj produktów przetworzonych, jedz ryby morskie, pestki dyni, orzechy, pełnoziarniste produkty, warzywa, jaja, siemię, pestki dyni, wit. D3, otręby, nasiona słonecznika.

Przy nadczynności tarczycy: częste, ale małe porcje, pestki dyni, siemię, jajka, dzika róża, soczewica, ciecierzyca, jajka,  natka, rośliny strączkowe.

Po usunięciu tarczycy: ryby, owoce morza, wodorosty, dieta bogata w  żelazo, wit. B12 i wit. A.

Jadłospis przy niedoczynności

1 śniad. – chleb razowy z łososiem wędzonym, pietruszka, pomidor.

2 śniad. – jogurt z płatkami owsianymi, siemię lniane.

obiad – naleśniki pełnoziarniste, z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z marchewki, selera.

podw. – koktajl z maślanki, orzechy

kolacja – cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami.

 

OSTEOPOROZA

W celu uzupełnienia wapnia należy pić  mleko  i jego przetwory, ryby, orzechy, słonecznik, płatki owsiane, kasze, wit. D3, K, B6, kwasy omega-3, magnez, potas, warzywa.

Jadłospis

1 śniad.  – owsianka na mleku z morelami.

2 śniad.  – pieczywo razowe, tofu, roszponka, pomidor, natka pietruszki.

obiad – makaron razowy, szpinak, parmezan.

podw. – koktajl z jarmużu z migdałami.

Kolacja – sałatka grecka, sardynki.

(Przykładowe jadłospisy opracowała  dr H. Stolińska- Fiedorowicz).

Wiadomo, że trudno zmieniać nawyki żywieniowe, ale jeśli mamy być zdrowi, należy ograniczyć mięso i tłuszcze na rzecz warzyw, roślin strączkowych, kasz. Chleby, makarony jemy tylko pełnoziarniste, a zupy czyste i na wywarze z warzyw. Do tego codziennie koktajl warzywny lub owocowy i dobroczynne pestki słonecznika, czy dyni.

 

 

 

 

2 Thoughts on “Jedzenie, które wspomaga terapię”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *